Svijet
62

Horor na Bosforskom mostu: Novi video koji prikazuje paljbu na građane Istanbula

Klix.ba
Novi video krvoprolića na Bosforskom mostu otkriva pravi horor koji se odvijao u Istanbulu u noći sa 15. na 16. juli prilikom pokušaja državnog udara.

Nakon blokade mosta koju je izvršila pobunjenička frakcija turske vojske, građani iz azijskog dijela grada okupili su se nedaleko od barikada protestujući protiv novonastale situacije. Dešavanja na spomenutom mostu spadaju u najdramatičniju epizodu pokušaja državnog udara.

Također, vojska je iste noći blokirala pristup i na mostu Sultan Mehmed Fatih.

Kako bi spriječili ulazak građana u evropski dio grada, vojska je blokirala Bosforski most uperivši tenkovske cijevi i puške prema demonstrantima. Prilikom otvaranja vatre ubijeni su prisutni civili koji su bez oružja krenuli ka barikadama.

Video RT-a koji je sačinjen od do sada neviđenih snimaka nadzornih kamera potvrđuje navode o smrtonosnom djelovanju dijela pobunjene vojske koja se ujutro odlučila predati na istom mjestu odakle su tokom noći otvarali vatru.

Više od 140 civila ubijeno je te kobne noći, dok je ukupan broj mrtvih, uključujući vladine snage i pobunjenike, prešao 300.