Svijet
0

Hoop Scheffer pokušava razuvjeriti Moskvu

FENA
Hoop Scheffer; Foto: AP
Hoop Scheffer; Foto: AP
Jaap de Hoop Scheffer, generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO), ponovio je u ponedjeljak, tokom posjete Rusiji, da Moskva ne treba da se plaši proširenja NATO-a vezano za razvoj američkog proturaketrnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj.

Američki proturaketni sistem u Evropi, koji obuhvata radarski sistem i rakete presretače, ima za cilj da zaustavi potencijalne napade Irana i Sjeverne Koreje, te "ni na koji način neće ugroziti nuklearne vojne kapacitete Rusije", rekao je Hoop Scheffer na radiju Echo Moskve.

"Ne treba biti Ajnštajn da se razumije da deset raketa presretača ne prestavljaju ni u čemu prijetnju za Rusiju", dodao je on, ocjenjujući da Moskva "nije dala nikakav uvjerljiv argument" protiv projekta američkog proturaketnog štita u Evropi.

Hoop Scheffer, koji u utorak treba da se u Moskvi sastane s ruskim predsjednikom Putinom, također je pokušao razuvjeriti Moskvu u projekte proširenja NATO-a van bivšeg sovjetskog bloka, smatrajući da to odražava demokratski progres. "Vrata su otvorena" za sve zemlje koje NATO interesuje, uključujući tu i dvije bivše sovjetske zemlje Gruziju i Ukrajinu. Na kraju krajeva, narod je taj koji odlučuje", rekao je generalni sekretar.

Predsjednik Vijeća Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, Sergej Mironov rekao je u debati sa Schefferom na radiju Echo Moskve da NATO "opkoljava" Rusiju.

"Neću reći da smo prijatelji ili neprijatelji, već partneri. To znači, partneri moraju govoriti na ravnopravnoj osnovi, što nažalost nije slučaj", dodao je Mironov.

Hoop Scheffer je također zatražio nezavisnost Kosova, što Moskva odbija. "Status quo je neprihvatljiv. Kosovo predstavlja ozbiljan problem sigurnosti u srcu Evrope", rekao je on.

Mironov je odgovorio da će Rusija staviti veto u Vijeću sigurnosti na status nezavisnosti.