Drugi put u sedam dana
0

Hongkong: Još jedan slučaj ptice zaražene virusom H5N1

FENA
Vlasti Hongkonga su objavile da je drugi put u posljednjih sedmicu dana u ovom gradu pronađena mrtva ptica za koju je utvrđeno da je zaražena opasnom formom ptičije gripe.

Ovog puta se radi o jednoj vrsti orijentalnog crvendaća, dok je nekoliko dana ranije bolest utvrđena kod crnoglavog galeba, prenijela je agencija AP iz Specijalnog administrativnog regiona Narodne Republike Kine.

U srijedu je zbog straha od širenja bolesti na hongkonškoj pijaci uništeno više od 19.000 ptica, a na tri sedmice su zabranjeni uvoz i prodaja žive živine.

Virus H5N1, koji izaziva ptičiju gripu ponekad, naročito u Aziji, zarazi i ljude koji su bili u bližem kontaktu s oboljelim pticama. Otkad je prvi put otkriven, ovaj virus je usmrtio 331 osobu.

Prvo izbijanje bolesti među ljudima je zabilježeno 1997. godine baš u Hongkongu, kada je bilo šest smrtnih slučajeva, a pobijeni su milioni ptica, napominje Tanjug.

Prošle godine je ptičija gripa utvrđena kod jedne stanovnice Hongkonga stare 59 godina, što je bio prvi slučaj ovog oboljenja među građanima Hongkonga od 2003.

Oni žive u pojačanom strahu od zaraznih bolesti otkad je u njihovom gradu 2003. izbila smrtonosna respiratorna bolest SARS, koja je odnijela 300 života i još 500 širom svijeta.