Milionska vrijednost
0

Hong Kong: U invalidskim kolicima na aerodromu pronađeno 11 kilograma kokaina

D. B.
https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/10AC5/production/_131439286_hongkongblurred.jpg.webp
https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/10AC5/production/_131439286_hongkongblurred.jpg.webp
Policija je na Međunarodnom aerodromu Hong Kong pronašla 11 kilograma kokaina, koji je bio skriven u jastucima električnih invalidskih kolica.

Vrijednost ove količine kokaina procjenjuje se na 1,5 miliona dolara, a otkriven je kada je 51-godišnji muškarac prolazio carinu tokom vikenda. Riječ je o muškarcu koji je stigao iz karipske zemlje Sint Maarten preko Pariza, a nakon pronalaska droge je uhapšen. Njemu prijeti kazna doživotnog zatvora ukoliko bude proglašen krivim za krijumčarenje opasne droge.

Putnik je kolica unio u zemlju kao jedan od dva checkirana komada prtljaga. Osoblje aerodroma je posumnjalo u krijumčarenje nakon što je uočilo da je naslon ponovo šiven. Riječ je o muškarcu koji nije iz Hong Konga i koji ima problema s kretanjem. Policiji je rekao da je direktor rent-a-car kompanije te da mu je kolica posudio prijatelj.

Prema zvaničnim podacima, broj otkrivenih slučajeva krijumčarenja opasnih droga u 2022. godini je iznosio 931, što je povećanje u odnosu na 2021. godinu i 906 otkrivenih slučajeva. Prošle godine je uhapšeno 178 ljudi.

U novembru prošle godine je na aerodromu u New Yorku također u invalidskim kolicima jedne žene pronađen kokain vrijedan 450.000 dolara. Također, u septembru prošle godine je u motorizovanim invalidskim kolicima u Milanu pronađen kokain vrijedan 1,6 miliona dolara.