Svijet
0

VIDEO / Hong Kong: Sudarili se putnički brodovi, 36 mrtvih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U sudaru dvaju putničkih brodova u blizini Hong Konga najmanje 36 osoba je poginulo.

Na jednom od brodova se u trenutku sudara nalazilo više od 120 osoba kada je potonuo do pola u blizini ostrva Lamma u ponedjeljak navečer.

Na mjestu nesreće je 28 osoba odmah proglašeno mrtvim. Njih 100 je prevezeno u bolnicu, gdje ih je kasnije preminulo još osam.

Brodovi i helikopteri još uvijek tragaju za preživjelima.

"Više od 100 osoba je prebačeno u pet različitih bolnica za vrijeme incidenta, a devet od njih ima ozbiljne povrede i u kritičnom su stanju", stoji u izvještaju vlasti u Hong Kongu.

Rečeno je i da će potraga za preživjelima biti nastavljena jer nisu sigurni da u brodu više nema ljudi, prenosi BBC.

Sudar se desio na kraju festivala kojim se obilježava početak jesen, koji je ove godine održan na Dan državnosti Kine 1. oktobra.

Drugi brod koji je učestvovao u sudaru, a na kojem je također bilo oko 100 ljudi, je oštećen tokom sudara, ali je uspio sigurno doploviti do luke. Ukazana je medicinska pomoć za nekoliko putnika ovog broda koji su pretrpjeli lakše povrede.

Ostrvo Lamma se nalazi oko tri kilometra jugozapadno od Hong Konga i popularna je turistička destinacija.

"Nakon deset minuta plovidbe drugi brod je pri velikoj brzini udario u naš. Zadnji dio broda je počeo tonuti. Ubrzo sam se našao u vodi. Plivao sam i pokušavao da se uhvatim za nešto. Ne znam gdje je moje dvoje djece", rekao je jedan od preživjelih.