{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hong Kong je najbolji grad na svijetu

4.7.2012. u 08:45
11
15
Hong Kong je najbolji grad na svijetu
11
Hong Kong je najbolji grad na svijetu
Hong Kong (Foto: AFP)
Prema rezultatima takmičenja, koje su pokrenuli Ekonomska obavještajna jedinica (EIU) i BuzzData, kompanija za širenje i dijeljenje informacija, Hong Kong je najbolji grad na svijetu.
Za razmatrane gradove su se morale kombinovati informacije sa rang-liste EIU o kvalitetu i uslovima života sa informacijama iz drugih izvora kako bi se napravila nova rang-lista.

Filippo Lovato, arhitekt zadužen za urbano planiranje, je kreirao Prostorno prilagođeni indeks kvalitete života, koji podrazumijeva korištenje novih indikatora za kreiranje rang-liste.

Lovato je u obzir uzeo i zelene površine gradova, širenje, prirodna bogatstva, kulturna bogatstva, povezanost, izolaciju i zagađenje. Za svaku kategoriju se dobija ocjena od jedan do pet. Ukupna ocjena ovih kategorija predstavlja 25 posto cijelog indeksa. Ostalih 75 posto predstavljaju pet kategorija iz prvobitnog indeksa EIU: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okolina, obrazovanje i infrastruktura.

Lovato je u razmatranje uzeo samo 70 gradova, za razliku od 140, koliko inače sadrži potpuna rang-lista EIU.

Hong Kong se, prema njegovom indeksu, na prvom mjestu nalazi zbog dobrih ocjena za zelene površine i prirodna bogatstva, kao i za "nedostatak" izolacije, za koju smatra da onemogućava otkrivanje različitih načina života. Na drugom mjestu se nalazi Amsterdam, a na trećem Osaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: