Izbori u nedjelju
0

Honduras na izlazu iz krize ili u novom zaoštravanju odnosa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srednjoamerička država Honduras bira predsjednika, parlament i lokalnu vlast u nedjelju, u napetom ozračju i uz jake mjere sigurnosti i ti izbori, pet mjeseci poslije državnog udara kojim je svrgnut predsjednik, trebali bi donijeti izlaz iz višemjesečne političke krize.

Oko 4,5 miliona od ukupno 7 miliona stanovnika Hondurasa pozvano je u nedjelju birati predsjednika, parlament i predstavnike lokalne vlasti, piše agencija AFP.

Datum izbora, 29. novembra, bio je utvrđen prije 28. juna, na dan kada su pučisti svrgnuli predsjednika Manuela Zelayu državnim udarom kakvih u Latinskoj Americi nije bilo od završetka hladnog rata.

Pučisti su udar počinili jer je Zelaya, protivno odluci Vrhovnog suda, organizirao referendum o izmjeni ustava tražeći da mu se dopusti natjecanje za drugi predsjednički mandat, što je ustavom nedopušteno.

Puč je osudila međunarodna zajednica, no stajališta su podijeljena, pa Sjedinjene Države, tradicionalni saveznik te srednjoameričke zemlje od 112.090 km2 podržavaju izbore, ali ne i Latinska Amerika.

Argentina i Brazil već su objavili da neće priznati izborne rezultate ako se ne vrati na vlast Zelaya, koji je poslije puča izbjegao, a danas opkoljen vojskom boravi u veleposlanstvu Brazila u glavnome gradu Hondurasa Tegucigalpi.

No njegovi izgledi da se vrati na vlast posve su umanjeni jer je Vrhovni sud ove sedmice preporučio zastupnicima da glasaju protiv.

Zelaya ne može biti predsjednik jer su protiv njega podignute kaznene prijave, drži Vrhovni sud koji je svrgavanje ocijenio legalnim jer je Zelaya prekršio nalog suda da otkaže referendum o izmjeni ustava, piše agencija AP.

Poslije puča dužnost predsjednika obavljao je Roberto Micheletti, no povukao se do 2. decembra kada Kongres odlučuje o Zelayinoj sudbini.

Na nedjeljnim izborima, prema ustavu, ne mogu se takmičiti ni Zelaya ni Micheletti, obojica članovi Liberalne stranke.

Izborni favorit je Porfirio Lobo (62), iz Nacionalne stranke (desnica, opozicija), bogat proizvođač kukuruza i graha u toj uglavnom poljoprivrednoj zemlji.

Lobo poziva na nacionalnu pomirbu, a njegov glavni konkurent je Elvin Santos, član Liberalne stranke, koji zastupa interese velikih kompanija i oligarha.

Kako bi nedjeljni izbori protekli u miru, policija i vojska rasporedili su oko 30.000 pripadnika sigurnosti te proglasili pljenidbu oružja u toj zemlji s jednom od najviših stopi ubistava u svijetu, 58 na 100.000 stanovnika.

Pučisti žele da izbori donesu izlaz iz krize u toj zemlji koja je na rubu gospodarskog sloma i jedna od najsiromašnijih na američkom kontinentu sa 40 posto nezaposlenih i s BDP-om od 1.542 USD godišnje.

Poslije državnog udara i Sjedinjene Države i Europska unija obustavile su više od 120 miliona dolara pomoći za Honduras, a nekoliko međunarodnih organizacija zamrznulo je zajmove.