{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Homoseksualnost za Pentagon "mentalni poremećaj"

F
20.6.2006. u 19:51
1
0
Homoseksualnost za Pentagon "mentalni poremećaj"
1
Homoseksualnost za Pentagon "mentalni poremećaj"
Homoseksulanost je klasirana u kategoriju "mentalnih poremećaja" u jednoj direktivi Pentagona koju su obznanili istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari, što je izazvalo proteste parlamentaraca upućene ministarstvu odbrane.
Direktiva broj 1332.18, pod nazivom "Procjena fizičkih nesposobnosti", homoseksualnost stavlja među "mentalne poremećaje", kao što su "poremećaji ličnosti" i "mentalni nedostaci".

Dokument koji datira iz novembra 1996. godine je potvrđen 2003. godine, navodi Centar za istraživanje seksualnih manjina u vojsci na Kalifornijskom univerzitetu.

"Razočaravajuće je da direktive ministarstva odbrane uključuju homoseksualnost u mentalne poremećaje, trideset godina nakon što su specijalisti za mentalno zdravlje priznali da je takva klasifikacija pogrešna", izrekao je u utorak svoju osudu parlamentarac Marty Meehan u Washingtonu.

On je u ponedjeljak, zajedno s još osam parlamentaraca iz Kongresa, uputio pismo sekretaru za odbranu Donaldu Rumsfeldu u kojem traži da se ova formulacija uskladi kako bi vojni propisi bili povezani sa stavom Američkog psihijatrijskog udruženja koje je utvrdilo da homoseksualnost, sama po sebi, ne uključuje poremećaje u procjenjivanju, probleme u vezi sa stabilnošću, pouzdanošću, društvenim ponašanjem i profesionalnim sposobnostima.

"Ova direktiva se razmatra", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik Pentagona potpukovnik Jeremy Martin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: