|

Homoseksualnost za Pentagon "mentalni poremećaj"

Homoseksualnost za Pentagon "mentalni poremećaj"
1
F
FENA
20.6.2006. u 19:51
0
komentara
1

dijeljenja
Homoseksualnost za Pentagon "mentalni poremećaj"
Homoseksulanost je klasirana u kategoriju "mentalnih poremećaja" u jednoj direktivi Pentagona koju su obznanili istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari, što je izazvalo proteste parlamentaraca upućene ministarstvu odbrane.
Direktiva broj 1332.18, pod nazivom "Procjena fizičkih nesposobnosti", homoseksualnost stavlja među "mentalne poremećaje", kao što su "poremećaji ličnosti" i "mentalni nedostaci".

Dokument koji datira iz novembra 1996. godine je potvrđen 2003. godine, navodi Centar za istraživanje seksualnih manjina u vojsci na Kalifornijskom univerzitetu.

"Razočaravajuće je da direktive ministarstva odbrane uključuju homoseksualnost u mentalne poremećaje, trideset godina nakon što su specijalisti za mentalno zdravlje priznali da je takva klasifikacija pogrešna", izrekao je u utorak svoju osudu parlamentarac Marty Meehan u Washingtonu.

On je u ponedjeljak, zajedno s još osam parlamentaraca iz Kongresa, uputio pismo sekretaru za odbranu Donaldu Rumsfeldu u kojem traži da se ova formulacija uskladi kako bi vojni propisi bili povezani sa stavom Američkog psihijatrijskog udruženja koje je utvrdilo da homoseksualnost, sama po sebi, ne uključuje poremećaje u procjenjivanju, probleme u vezi sa stabilnošću, pouzdanošću, društvenim ponašanjem i profesionalnim sposobnostima.

"Ova direktiva se razmatra", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik Pentagona potpukovnik Jeremy Martin.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.