Svijet
0

Homoseksualni brakovi i u Španiji

NINA
Španska vlada usvojila je danas Nacrt zakona kojim se otvara put legalizaciji homoseksualnih brakova, izjavila je glasnogovornica vlade Maria Teresa Fernandes de la Vega.

Ovim zakonskim rješenjem, ako ga usvoji parlament, Španija će "postati avangarda u Evropi i u svijetu u borbi protiv jedne stogodišnje diskriminacije", dodala je ona, a prenosi agencija AFP.

"Ovo je važan datum, ne samo za milione građana koje ovaj zakon izravno dotiče, nego i zbog toga što eliminiramo diskriminaciju koja je pogađala naše sagrađane i to nas čini uzvišenijim kao društvo", istaknula je Fernandes de la Vega.

Ovom reformom homoseksualci će imati ista prava kao i heteroseksualci u braku, u pogledu nasljedstva, primanja penzija, fiskalnih olakšica, razvoda i usvajanja djece u skladu s međunarodnim propisima.

Španija tako postaje treća zemlja u Evropi u kojoj će homoseksualni brakovi biti legalni. Prije nje takav zakon su donijele Nizozemska i Belgija, ali pravo na usvajanje djece ostalo je u tim zemljama zabranjeno toj grupi ljudi.

Nacrt zakona treba biti usvojen u parlamentu u kojem vladajući socijalisti imaju uvjerljivu većinu, a na snagu bi trebao stupiti početkom 2005.

Vezani članci