Izvještaj EU
0

Homoseksualci sve češće suočeni s maltretiranjem

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transseksualci suočavaju se s raširenim maltretiranjem, uznemiravanjem i diskriminacijom širom Evrope, sudeći po izvještaju EU objavljenom u utorak.

Ta maltretiranja i diskriminacija dešavaju se "u svim sferama društvenog života", od škole do radnog mjesta do centara za zdravstvenu zaštitu, navodi se u izvještaju Agencije EU za zaštitu osnovnih prava, javio je AP.

Direktor agencije Morten Kjaerum izjavio je kako je njena istraga pokazala da se homoseksualci i lezbijke i dalje suočavaju s uvredama i fizičkim napadima zbog njihove seksualne orijentacije uprkos pravilima EU koja imaju za cilj garantovati ravnopravnost svima u 27-članom bloku.

  • Ovo su alarmantni signali u EU koja se hvali principima jednakog odnosa prema svima i nediskriminacijom, izjavio je on novinarima u Evropskom parlamentu.

U izvještaju se navodi da su skupovi homoseksualaca ometani u Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Poljskoj i Rumuniji. U međuvremenu, političari i vjerske vođe u Italiji, Madžarskoj, Malti, Bugarskoj i Češkoj također su odbacili pozive da poboljšaju prava homoseksualaca.

Kjaerum je izjavio da je, sudeći po šturim podacima dostupnim od nacionalnih vlasti, "veoma malo incidenata" o napadima, govorima mržnje javnih ličnosti ili verbalnim napadima prijavljeno policiji.

Trenutni zakoni koji imaju za cilj zaštitu od diskriminacije također ne pokrivaju područja kao što je stambeni smještaj, obrazovanje i zdravstvena zaštita, uočio je on.

U izvještaju, koji je prikupio studije i istraživanja širom Evrope, navodi se da homofobične napade obično izvode mladi ljudi u grupama, ali da su također česti na radnom mjestu, u školi ili kada ugrožena kategorija pokuša zatražiti medicinsku pomoć.

Kjaerum je apelovao na članice EU da poboljšaju zakone, da bolje bilježe zločine iz mržnje i "u skladu s tim obučavaju policiju". Agencija je također preporučila bolje kampanje na promoviranju različitosti i borbi protiv diskriminacije.