Nakon 15 godina na sudu
0

'Holy Land' kažnjena za pomaganje Hamasu

Sarajevo-x.com
Nakon 15 godina i dvostrukog suđenja, američka vlada je napokon raskrinkala najveću muslimansku dobrotvornu organizaciju u SAD-u, Holy Land Foundation for Relief and Development.

Organizacija i njenih pet bivših čelnika u ponedjeljak su osuđeni po čak 108 tačaka optužnice za pronevjeru miliona dolara i finansirnje palestinske militantne grupe Hamas.

Holy Land još od 1990. godine osumnjičena za finansiranje nekih programa grupe Hamas, koju je američka vlada 1995. proglasila terorističkom.

Vlada SAD-a optužila je Holy Land za potpomaganje Hamasa s iznosom od 11 miliona američkih dolara uz pomož kojih je "Hamas širio svoju ideologiju i ostvarivao ciljeve",prenosi AP.

George W. Bush je 2001. godine zamrznuo sva sredstva Holy Landu kojeg je nazvao "stepenicom u terorističkom uspinjanju".

Kazne za čelnike organizacije,Ghassana Elashia,Shukri Abu-Bakera,Mufida Abdulqadera, Abdulrahmanaa Odeha i Mohammeda El-Mezaina iznosiće od 15 do 20 godina zatvorske kazne, a sama organizacija će morati platiti odštetu od 12,4 miliona dolara.