Vijeće Evrope
0

Holokaust će zauvijek ostati u pamćenju čovječanstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Holokaust je jedan od najmračnijih perioda u evropskoj historiji. On će ostati zauvijek urezan u pamćenju čovječanstva. Međunarodni dan sjećanja na holokaust prilika je da odamo počast žrtvama i osnažimo našu kampanju protiv rasističke mržnje motivirane holokaustom", navali su u zajedničkoj izjavi povodom Dana sjećanja na holokaust španski ministar vanjskih poslova i saradnje Miguel Ángel Moratinos, predsjedavajući Komiteta ministara, Luís Maria De Puig, predsjednik Parlamentarne skupštine, i Terry Davis, generalni sekretar Vijeća Evrope.

"Suštinski element te kampanje je podučavati mlađe generacije o holokaustu. To je težak i složen zadatak za učitelje i roditelje. Kako objasniti ljudsku patnju tako jezivog obima? Kako možemo objasniti da su, prije samo jedne generacije, ljudska bića ubijala druga ljudska bića? Mi to, ipak, moramo učiniti i učinit ćemo jer buduće generacije moraju znati o prošlosti kako u budućnosti ne bi doživjela takvu sudbinu.

To je razlog zašto je Vijeće Evrope razvilo široki spektar obrazovnih metoda i blisku saradnju s Radnom grupom za međunarodnu saradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta (ITF). Ohrabrujemo učitelje, roditelje i sve one koji rade s mladima da koriste te metode radi žrtava prošlosti, radi budućnosti, radi svih nas", navodi se u zajedničkoj izjavi najviših zvaničnika Vijeća Evrope u povodu 27. januara - Dana sjećanja na holokaust.