Svijet
0

Hollande želi jaču ulogu Evrope u Siriji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Francois Hollande, predsjednik Francuske, u subotu je rekao da Evropa treba povećati diplomatski pritisak kako bi se pronašlo rješenje za rat u Siriji i da ne treba stajati po strani.

On je dodao da ne treba čekati izbor novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država krajem ove godine da bi pojačali i preuzeli svoju odgovornost u rješavanju trenutno najveće svjetske krize.

SAD i Rusija su posljednjih nekoliko sedmica dominirali u diplomatskim naporima vezanim za Siriju. Inicirali su održavanje novog sastanka i danas pozvali Ujedinjene nacije da budu pokrovitelj indirektnih mirovnih pregovora u ponedjeljak u Ženevi.

"Evropa treba da bude prisutna na međunarodnoj sceni", rekao je Holland u subotu, nakon sastanka s evropskim liderima u Parizu, gdje će američki državni sekretar John Kerry u nedjelju održati razgovore s evropskim diplomatama.

Hollandeovi komentari uslijedili su nakon kritika koje je američki predsjednik Barack Obama uputio na račun francuske i evropske politike prema Libiji u časopisu "The Atlantic", što je razljutilo mnoge u Evropi.