Svijet
0

Hollande: Povlačimo borbene trupe iz Afganistana do kraja godine

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski predsjednik Francois Hollande objavio je u petak u afganistanskoj prijestonici Kabulu da će se francuske borbene trupe povući iz te zrmlje u roku od nekoliko mjeseci.

"Oko 2.000 francuskih vojnika vratit će se kućama do kraja 2012. godine", izjavio je Hollande na zajedničkoj pres-konferenciji s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Dodao je da u 2013. godini u Afganistanu neće biti francuskih borbenih trupa.

Hollande je, ipak, naglasio da će Francuska i nakon 2012. godine nastaviti da pomaže Afganistanu u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture, poljoprivrede, i pomagat će ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, osiguravajući obuku za njihove pripadnike, prenosi Xinhua.

Francois Hollande, koji se u petak nalazi u nenajavljenoj posjeti Afganistanu, također je posjetio francuske vojnike i razmijenio je mišljenja s predsjednikom Karzaijem o situaciji u Afganistanu i jačanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Hollande je izjavio na nedavno završenom samitu NATO-a u Chicagu kako namjerava održati obećanje da će povući francuske borbene trupe iz Afganistana do kraja ove godine, što je dvije godine ranije od savezničkog plana o povlačenju snaga u 2014. godini.

Više od 3.800 francuskih vojnika nalazi se u Afganistanu u okviru Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć (ISAF), pod viodstvom NATO-a, koje pomažu u stabilizaciji te ratom uništene zemlje.