Svijet
0

Hollande: Pariz će protjerati sirijsku ambasadoricu

FENA
Francois Hollande (Foto: AFP)
Francois Hollande (Foto: AFP)
Sirijska ambasadorica u Parizu Lamia Chakkour bit će protjerana u utorak ili srijedu zbog masakra u Huli koji je izazvao smrt 108 osoba, među kojim 49-ero djece, izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande.

"Ova odluka će biti službeno dostavljena ambasadorici danas ili sutra (srijeda)", izjavio je šef francuske države novinarima nakon razgovora s predsjednikom Benina Thomasom Bonijem Yayijem i dodao da će se grupa zemalja "prijatelja Sirije" sastati početkom jula u Parizu.

"Jučer sam razgovarao s Davidom Cameronom, britanskim premijerom. Laurent Fabius, ministar vanjskih poslova, razgovarao je s glavnim tajnikom UN-a i dogovorili smo se da izvršimo pritisak na Siriju", kazao je Hollande.

"Lamia Chakkour je ambasadorica pri UNESCO-u pa će to imati posljedice na brzinu provođenja ove odluke", dodao je on.

Šef države je pojasnio da se ne radi o "jednostranoj odluci Francuske, nego o odluci usaglašenoj s partnerima".

"Razgovaramo također s Rusijom koja igra određenu ulogu, a ja ću razgovarati s predsjednikom Putinom u petak", kazao je on.

Predsjednik Hollande će u petak imati radnu večeru sa svojim ruskim kolegom u Jelisejskoj palači.

Većina od 108 žrtava masakra u Huli su pogubljene, prema prvim rezultatima UN-ove istrage. Damask negira umiješanost svojih trupa.

Laurent Fabius je izjavio u utorak u razgovoru za Le Monde da je sirijski predsjednik Bašar el-Asad "ubica svog naroda" i da treba da "ode s vlasti".