Francuska
0

Hollande osvaja većinu u parlamentu

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon prvog kruga izbora u nedjelju u Francuskoj čini se da socijalistički predsjednik Francois Hollande učvršćuje svoju vlast zahvaljujući lijevoj većini u parlamentu, te da će moći upravljati bez oslanjanja na lijeve tvrdolinijaše koji se protive evropskoj integraciji.

Prve projekcije agencija na temelju djelomično prebrojanih glasova sugeriraju da bi u idućem krugu glasanja za sedmicu dana Hollandeov socijalistički blok mogao osvojiti 283 do 329 zastupničkih mjesta u nacionalnom parlamentu od 577 zastupnika i tako nadzor u donjem domu parlamenta premjestiti na lijevo prvi puta u deset godina.

Sa saveznicima Zelenim, ljevica bi mogla imati 297 do 347 glasova, predvidio je institut CSA, što je dosta više od konzervativaca koji osvajaju 210 do 263 mjesta i više od apsolutne većine od 289 potrebne kako bi Hollande u radu imao slobodne ruke.

Institut Ipsos je na temelju svojih projekcija došao do sličnih rezultata dok jedino TNS Sofres socijalistima i Zelenima predviđa da će u najgorem slučaju zamalo ostati bez apsolutne većine, prenijela je Hina.

Slab odaziv birača od manje od 60 posto, za koji analitičari kažu da nije u interesu ljevice, ipak bi mogao spriječiti veću pobjedu Hollandea.

Odnose snaga u parlamentu teško je precizno predvidjeti jer svaki kandidat koji osvaja više od 12,5 posto glasova registriranih birača može proći u drugi krug 17. juna, što znači da bi se u mnogim okruzima mogla sučeliti po tri kandidata.

Krajnje desni Nacionalni front osvojio je 13,4 posto glasova, manje od 17,9 posto koliko je njegova čelnica Marine Le Pen dobila na predsjedničkim izborima, te bi po projekcijama mogao imati najviše tri zastupnika.

Zbog slabog odaziva birača protuimigracijska desnica bit će zastupljena u manjem broju okruga u drugom krugu no što se nadala.

Kratkoročno će donji dom parlamenta biti pozvan glasati o stezanjima u budžetu za 2012. godinu i povećanju poreza za bogate, po Hollandeovom programu stvaranja radnih mjesta bez uvođenja oštrih mjera štednja poput onih u Grčkoj.

Konzervativni zastupnici vjerovatno će glasati protiv povećanja poreza no mogli bi podržati ratifikaciju sporazuma o evropskoj budžetskoj odgovornosti kojem se krajnja ljevica protivi.

Hollande može računati na svoje izrazito proevropske saveznike iz stranke Zelenih za potporu njegovim zakonima.

Senat, gornji dom parlamenta, pod nadzorom je ljevice od kraja 2011.