|

Hollande: Konflikt u Maliju nije blizu kraja

Hollande: Konflikt u Maliju nije blizu kraja
0
S
SRNA
2.2.2013. u 15:22
4
komentara
0

dijeljenja
Hollande: Konflikt u Maliju nije blizu kraja
Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je danas tokom posjete Maliju da konflikt sa islamistima u ovoj zemlji nije blizu kraja, iako ofanziva protiv militanata traje već tri sedmice.
Hollande je dao izjavu tokom posjete pustinjskom gradu Timbuktuu, gdje ga je nekoliko hiljada građana dočekalo povicima "živjela Francuska", "živio Hollande".

On je rekao da će francuske snage pomoći malijskim snagama da dovrše posao i ponovo uspostave kontrolu u sjevernom dijelu zemlje, prenio je BBC.

UN su u međuvremenu upozorile da postoji opasnost od odmazde nad Tuarezima i lokalnim arapskim stanovništvom.

Specijalni savjetnik UN za prevenciju genocida Adama Dijeng rekao je da postoje optužbe o teškim kršenjima ljudskih prava koje je počinila vojska Malija, uključujući masovna pogubljenja.

Optužbe su se pojavile u vrijeme kada teško naoružane kolone francuske i malijske vojske i dalje napreduju u sjevernom dijelu zemlje.

Oland je prije dolaska u Timbuktu posjetio centralni grad Sevare sa svojim ministrima odbrane, spoljnih poslova i razvoja. On se na aerodromu sastao sa privremenim predsjednikom Malija Dionkundom Traoreom.

Stanovnici Timbuktua kažu da bi željeli da francuska vojska napravi bazu i ostane u Sahari. Mnoge žene su tokom posjete francuskog predsjednika nosile šarenu odjeću i nakit, što nisu mogle da čine tokom vladavine islamista u posljednjih godinu dana.

"Žene Timbuktua bit će vječno zahvalne Hollandeu. Moramo da mu kažemo da je posjekao drvo, ali da još nije počupao korijenje", rekla je AFP-u Dijara Ture /53/, koja je izašla na ulice da pozdravi Hollanda.

On je u obraćanju francuskim trupama na aerodromu u Timbuktuu kasnije rekao da misija još nije gotova i da je i dalje opasna.

Oko 800 francuskih vojnika, uključujući nekoliko stotina padobranaca, učestvovalo je u operaciji oslobađanja Timbuktua prije šest dana. U Maliju trenutno boravi oko 3.500 francuskih vojnika.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...