Svijet
0

Hollande: Eurozona ne može dalje ovako

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski predsjednik Francois Hollande založio se za evropsku budžetsku i bankarsku uniju prije političke unije koju traži Njemačka i koja"trenutno nema kapacitet".

"Eurozona ne može da ostane u stanju u kojem je sada, odnosno bez budžetske unije, a posebno bez bankarske unije. Dobro se vidi ranjivost koju za monetarnu zonu predstavlja nedostatak nadzora, garancije uloga i mehanizama za rješavanje krize", kazao je Hollande.

Za razliku od Francuske, koja se zalaže za političku integraciju "korak po korak" istovremeno sa jačanjem mehanizama solidarnosti među zemljama eurozone, Njemačka je sklona produbljivanju političke unije kao uvjetu za nove korake solidarnosti.

"Također smo svjesni da ta eurozona mora da ima zajedničku ekonomsku politiku, ne samo politiku tržišta već i rasta, politiku konkurentnosti, industrijsku politiku, energetsku politiku. To je ono što treba da uradimo u mjesecima i godinama koje dolaze", rekao je francuski predsjednik, prenosi B92.

On navodi da je "politička unija stadij koji nam omogućava davanje legitimiteta tom prijenosu suvereniteta. Ono što kažem je da ne može biti integracije, odnosno prijenosa suvereniteta, ako nema solidarnosti".

"Politička unija o kojoj se danas govori trenutno nema kapacitet, tako da ćemo vidjeti", zaključio je.