Tokio
0

Holbrooke se nakratko susreo s Motakijem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Pakistan i Afganistan Richard Holbrooke saopćio je danas da se na donatorskoj konferenciji u Tokiju nakratko susreo s ministrom vanjskih poslova Irana, što je javnost protumačila kao posljednji u nizu nagovještaja mogućeg poboljšanja međusonih odnosa dviju zemalja, javile su agencije.

Upitan da li je razgovarao sa šefom iranske diplomacije Manucherom Motakijem Holbruk je odgovorio da "nije bilo dijaloga".

"Nije bilo dijaloga. Prišao sam ministru u pauzi, pozdravili smo se i popričali minut-dva", kazao je.

Holbrooke je na konferenciji za novinare kazao da su iranske vlasti obećale Pakistanu oko 300 miliona dolara od ukupno pet milijardi međunarodne pomoći za tu zemlju.

"Bili smo impresionirani i obradovani jer je jučerašnji govor ministra Motakija bio održan u tako pozitivnom tonu, kada je riječ o Pakistanu", kazao je Holbrooke.

Na donatorskoj konferenciji za Pakistan u Tokiju, koja je okupila 30 država i finansijskih organizacija, osigurano je za tu zemlju više od pet milijardi dolara pomoći za projekte koji će se ostvariti u toku sljedeće dvije godine.

Donatori su potvrdili da će učestovati u finansiranju postojećih programa pomoći, čime bi ukupna pomoć Pakistanu dostigla 15 milijardi dolara, prenio je Reuters.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je jučer da se Teheran zalaže za dijalog sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu, kao i da će uskoro dati zvanični odgovor na poziv na pregovore o tom pitanju.