Demant
0

Holbrooke negirao navode Karadžića

FENA
Bivši američki pregovarač Richard Holbrooke demantirao je da je ponudio Radovanu Karadžiću da mu se ne sudi za ratne zločine ako se povuče iz javnog života.

U izjavi za CNN, Holbrooke je rekao da je u pregovorima predviđeno da se Karadžić povuče s funkcije predsjednika Republike Srpske i predsjednika Srpske demokratske stranke, što je i uradio.

"Međutim, kada je nestao, on je poslao dezinformacije da sam s njim postigao dogovor da ga nećemo goniti ako nestane. To je čista laž", rekao je Holbrooke.

Holbrooke, arhitekt Dejtonskog sporazuma, rekao je da je od Karadžića dobio garanciju da će se povući iz političkog života u julu 1996. godine.

"Ispregovarao sam vrlo teški dogovor. Morao se odmah povući s dvije funkcije, one predsjednika srpskog dijela BiH i one predsjednika stranke. I to je učinio", rekao je Holbrooke.

Radovan Karadžić rekao je u prvom pojavljivanju pred ICTY-em da je 1996. postigao dogovor s tadašnjim američkim izaslanikom Holbrookeom da se protiv njega povuku haške optužnice u zamjenu za povlačenje iz javnog života i neometanje provedbe Dejtonskog sporazuma sklopljenog koncem 1995. godine.

"Dobio sam ponudu od Holbrookea, u ime SAD-a, da se povučem iz javnog života a da će SAD ispuniti svoje obaveze. To je bilo u ime SAD-a, a ne Richarda Holbrookea. Moja obaveza je bila da se povučem i ne ometam primjenu Dejtonskog sporazuma", tvrdio je Karadžić.

Bivši predsednik RS, optužen za genocid i druge ratne zločina nad nesrbima tokom rata u BiH 1992-95. godine, kazao je i da je State Department pokušao spriječiti podizanje optužnice protiv njega, ali da tadašnji glavni tužilac Richard Goldstoune to nije prihvatio.