Najava
0

Holbrooke će do kraja februara posjetiti Indiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke do kraja februara posjetit će Indiju u cilju pronalaženja načina da se stabilizira stanje u Afganistanu - sedam godina nakon što su snage predvođene SAD-a svrgnule talibane, najavili su američki zvaničnici.

Oni su rekli da će Holbrooke otići u Indiju da razgovara o Afganistanu, a ne da posreduje u rješavanju pitanja Kašmira, oko kojeg se spore Indija i Pakistan. Ove dvije zemlje su od 1947. godine vodile tri rata oko te himalajske regije.

Američki predsjednik Barack Obama imenovao je na mjesto specijalnog predstavnika SAD-a za Afganistan i Pakistan Holbrookea, koji je posredovao u mirovnim pregovorima kojima je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Holbrooke treba danas da otputuje u Evropu, u Muenchenu će prisustvovati konferenciji o sigurnosti, a zatim u južnu Aziju gdje će posjetiti Afganistan, Pakistan i Indiju.

Prema riječima jednog zvaničnika, Holbrooke će ispitati teren za više pomoći američkih saveznika na svim frontovima, uključujući vojne operaciji, kao i napore za civilni razvoj.

Drugi zvaničnik je naveo, međutim, da postoji "struja" mišljenja u američkoj vladi da bi bilo produktivnije za Obamu da se usredotoči na traženje pomoći za razvoj, imajući u vidu otpor javnosti u Evropi slanju više vojnika, prenio je Tanjug.

Predsjednik Obama je najavio preispitivanje američke strategije u Afganistanu. Tokom predsjedničke kampanje obećao je da će povećati broj vojnika u toj zemlji da bi se obračunali s talibanima i pripadnicima Al-Qaide, koji su pojačali oružane aktivnosti.