Svijet
7

Holandski sud o slučaju ''Srebrenica'': Mustafić je mogao ostati u UN-ovoj bazi, ali mu to nije rečeno

Klix.ba
Holandski sud jučer je odlučio da neće prihvatiti optužnicu protiv trojice holandskih vojnika koji su podstakli trojicu bosanskih muslimana da napuste bazu mirovne misije Ujedinjenih naroda u Potočarima nakon čega su ubijeni u Srebrenici.

Enklava Srebrenica postala je poprište najvećeg pokolja u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata nakon što su se holandske mirovne snage povukle i ostavile bosanske muslimana na milost separatističkih srpskih snaga.

Rođaci tri žrtve zatražili su od sudija da nalože tužiteljima da podignu optužnicu protiv holandskog zapovjednika Thoma Karremansa i dvojice njegovih podređenih koje optužuju da su svjesno dopustili ili čak prislili trojicu muslimana da napuste sigurnosnu zonu UN-a nakon čega su ubijeni.

Ipak žalbeni sud u Arnhemu odlučio je da su tužioci i prošle godine donijeli ispravnu odluku da ne podižu optužnicu protiv trojice vojnika zbog prisiljavanja dvojice muškaraca koji su bili vojno sposobni da napuste bazu UN-a nakon što je postignut dogovor sa Srbima.

„Zamjenik komandanta nije morao znati da postoje šanse da Muhamed Nuhanović bude ubijen nakon napuštanja baze“, navodi se u saopćenju suda uz dodatak da to oslobađa Karremansa krivice.

Nuhanovićev otac Ibro bio je prestar za vojnu službu i zbog toga je mogao ostati u okviru baze UN-a, ali je ipak dobrovoljno odlučio da je napusti zajedno sa svojom suprugom i sinom.

"To je bila hrabra odluka, zbog koje on zaslužuje poštovanje. Ali to je bio njegov vlastiti izbor za koji optuženi ne može biti odgovoran", saopćeno je iz suda.

Treći Bošnjak bio je Rizo Mustafić, koji je mogao ostati u bazi jer je bio zaposlen kao električar holandskog bataljona, ali to mu nije rečeno. Taj propust je mogao biti osnova za ubistvo iz nehata, ali je u međuvremenu nastupila zastara.

Pokolj u Srebrenici obilježio je prekretnicu rata u BiH podizanjem međunarodnih protesta protiv srpskih nacionalističkih snaga koje su pokušavale stvoriti etnički homogenu državu iz multietnikne Bosne i Hercegovine, piše Reuters.