Svijet
0

Holandski ministar vanjskih poslova s ambasadorima muslimanskih zemalja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Holandski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak se sastao s ambasadorima muslimanskih zemalja ne bi li smirio strasti zbog filma holandskog poslanika u kome se napada Kur'an te zatražio zaštitu holandskih građana i imovine.

Geert Wilders, vođa antiimigracijske Stranke slobode, objavo je svoj kratki videzapis na internetu u črtvrtak, ispreplićući slike bombaških napada islamista s citatima iz muslimanske svete knjige, što je izazivalo plimu osuda iz islamskog svijeta, javio je Reuters.

Reakcija na film bila je, međutim, kudikamo blaža u odnosu na nasilje 2006. godine koje je izazvalo objavljivanje karikatura u Evropi koje su ismijavale pslanika Muhammeda, kada je više od 50 ljudi ubijeno u nemirima u Aziji, na Bliskom istoku i u Africi.

"Zadovoljan sam blagim reakcijama iz muslimanskog svijeta. Retorika u nekim zemljama pokazuje, međutim, da treba ostati u pripravnosti", navodi ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen u saopćenju za javnost.

Verehagen je saopćio kako je poručio ambasadorima iz 26 zemalja, uključujući Iran i Indoneziju, da film ni na koji način ne održava gledišta holandske vlade i pozvao je diplomate da osiguraju zaštitu holandskih interesa.

"Svjesni smo zabrinutosti i osjećaja u međunarodnoj muslimanskoj zajednici prema tom filmu. Povrijeđeni osjećaji, međutim, nikada ne treba da budu opravdanje za agresiju i prijetnje. Ostanimo hladne glave i zadržimo dobre odnose", navodi on u saopćenju.