Svijet
0

Holandija: Wildersov film manje provokativan od očekivanog

FENA
Holandski političari i javnost smatraju da je antiislamski film holandskog parlamentarca Geerta Wildersa, u kojem on optužuje Kur'an za podsticanje nasilja, manje provokativan nego što se očekivalo, dok su muslimani u toj zemlji reagirali prilično uzdržano.

U Holandiji, koja ima 16 miliona stanovnika, od kojih milion muslimana, mjesecima se špekuliralo o sadržaju filma "Fitna", koji je lider holandske Slobodarske stranke jučer postavio na internet stranici.

Film počinje i završava karikaturom poslanika Muhammeda s bombom u turbanu, koja je 2006. objavljena u danskim listovima, što je izazvalo buru nasilnih protesta širom svijeta i bojkot danskih proizvoda među muslimanskim stanovništvom.

Većina muslimana smatra da bilo kakva slika poslanika Muhammeda predstavlja svetogrđe.

Strahuje se da bi Wildersov projekt mogao unazaditi poslovanje holandskih kompanija u inozemstvu i dovesti u opasnost živote holandskih državljana širom svijeta.

Premijer Jan Peter Balkenende se, u ime vlade, distancirao od filma i izrazio žaljenje što je uopće snimljen.

Mark Rute, lider holandskih liberala, u čijim je redovima bio i Wilders do 2004., rekao je da Holandiji nije potreban režiser Wilders, već poslanik Wilders, koji će raspravljati o problemima u zemlji, uključujući probleme integracije i imigracije.

Ministrica integracija, laburistkinja Ela Vogelaar, upozorila je da bi film mogao povećati strahovanja građana od islamskog radikalizma i ocijenila da prvi dio filma "sadrži šokantan materijal".

Muslimanske organizacije još nisu izdale zvanično saopćenje, ali razni muslimani koji su se sinoć oglasili u holandskim medijima reagirali su relativno umjereno.

Profesor filozofije zakona na univerzitetima u Leidenu i Amsterdamu, Afshin Elijah, porijeklom Iranac, rekao je da se Wilders očigledno savjetovao s najboljim mulama.

"Wilders u potpunosti ostaje u granicama onoga što šerijat ili muslimanski zakon dozvoljava", ocijenio je on.

Holandske vlasti su, u međuvremenu, saopćile da je protekla noć bila mirna, nakon što je nivo uzbune u čitavoj zemlji nedavno povišen na "suštinski" zbog opasnosti od mogućeg napada Al-Qaide.

Prethodnih dana, na ulicama gradova od Afganistana do Indonezije, demonstranti su palili holandske i danske zastave, a vlade Pakistana i Irana su oštro kritizirale Wildersov projekt.