Svijet
0

Holandija protiv uključenja Rumunije i Bugarske u Schengen

FENA
Rumunija i Bugarska nisu učinile dovoljno da dobiju jednoglasno odobrenje da se uključe u evropsku šengensku zonu, rekla je Holandija u srijedu.

Najnovije i najsiromašnije članice Evropske unije, Rumunija i Bugarska, moraju uvjeriti vlade svih članica EU-a da njihove vlasti, pravosudni i granični nadzor, ispunjavaju standarde potrebne za priključenje zoni bez pasoša.

"Napredak je vidljiv u obje zemlje, posebno u Rumuniji", rekao je u izjavi holandski ministar za Evropu Ben Knapen. "To je korak naprijed, ali se treba učiniti više."

Druge članice EU-a složile su se u septembru da su Bugarska i Rumunija spremne pridružiti se Schengenu, ali Holandija i Finska ocjenjuje da nisu učinile dovoljno u suzbijanju korupcije.

Holandija je svoju ocjenu donijela nakon što je Evropska komisija u svom izvještaju pohvalila napredak dviju država u provedbi reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i kriminala. Komisija je, međutim, rekla da i u obje zemlje "ostaju određene slabosti" u tim područjima.

"Holandija traži dva uzastopna pozitivna izvještaja koji ukazuju na održiv i nepovratan napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", rekao je Ben Knapen. "Vidjet ćemo u julu, nakon punog izvještaja Evropske komisije je li to tako", prenijela je Hina

Finska je u novembru omekšala svoje stajalište rekavši da će pristati otvoriti zračne i morske granice a o kopnenim odlučiti kasnije.

Šengenska zona je postala nepopularna među evropskim glasačima zabrinutima zbog imigracije. Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da Rumunija i Bugarska leže na glavnim pravcima krijumčarenja oružja i droge.