U junu razmatranje prijedloga
0

Holandija predlaže osnivanje međunarodnog suda za pirate

FENA
Foto: AFP/US Navy/File
Foto: AFP/US Navy/File
Holandija je predložila u petak da se osnuje međunarodni sud koji bi sudio somalskim piratima, najavljujući organiziranje skupa na tu temu koji bi se u junu održao u Haagu.

"Vlada je dala ovaj prijedlog na sjednici kontakt-grupe za piratstvo u New Yorku", precizirao je glasnogovornik holandskog ministarstva vanjskih poslova Chrisoph Prommersberger.

Ova grupa, koja se prvi put sastala u januaru, ima više od 20 članica, zemalja ili organizaicja kao što su Afrička unija, Evropska unija, NATO i UN.

"Grupa je do sada uglavnom govorila o vojnim akcijama protiv pirata", objasnilo je ministarstvo u saopćenju. "Holandija želi gonjenje, suđenje i kažnavanje", dodao je on.

Holandski mornari koji djeluju u okviru NATO-ovih pomorskih snaga u Adenskom zalivu morali su nedavno da oslobode devet somalskih pirata uhvaćenih dok su otimali jedan jemenski ribarski brod, zato što nema zakonskog okvira koji bi omogućio Alijansi da ih goni.

Holandsko ministarstvo se zalaže za osnivanje suda za piratstvo u toj regiji u kojoj bi okrivljeni trebalo da služe svoje kazne.

"Holandija će u junu organizirati u Haagu skup međunarodnih stručnjaka kako bi se razmotrilo osnivanje takvog suda", navodi se u saopćenju ministarstva.

Holandski ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen je već ocijenio da bi Holandija mogla odigrati ulogu u formiranju specijalnog suda za piratstvo zbog svoga iskustva u tom domenu. U Holandiji se nalaze Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Napadi i otmice stranih brodova učestali su posljednjih mjeseci u Adenskom zalivu i u Indijskom okeanu.

Više od 130 trgovačkih brodova je napadnuto u 2008. godini, što je 200 posto više u odnosu na 2007. godinu, prema podacima Međunarodnog pomorskog ureda.