{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holandija nije spremna da odmrzne prijelazni sporazum EU-Srbija

F
11.9.2008. u 19:32
0
0
Holandija nije spremna da odmrzne prijelazni sporazum EU-Srbija
0
Holandija nije spremna da odmrzne prijelazni sporazum EU-Srbija
Šanse da Holandija prihvati u ponedjeljak odmrzavanje jednog dijela sporazuma o pridruživanju između Evropske unije i Srbije, kako to želi Beograd, minimalne su, smatraju evropski diplomati.
Šanse su "jako male", rekao je u četvrtak jedan holandski diplomat.

On je podsjetio na riječi svog ministra vanjskih poslova Maximea Verhagena pred parlamentom u Haagu u srijedu, kada je "jasno rekao da prijelazni sporazum može biti deblokiran tek kada se postigne cjelovita saradnja srbijanskih vlasti s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)".

"Holanđani ostaju odlučni", dodao je drugi evropski diplomat nakon razgovora u četvrtak na nivou ambasadora EU-a o tom pitanju.

Evropski ministri vanjskih poslova ponovo će u ponedjeljak razmatrati u Bruxellesu deblokiranje prijelaznog sporazuma, uključen u sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan sa Srbijom u aprilu.

Cjelovita provedba sporazuma, prva etapa ka priključenju u EU, uslovljena je "punopravnom saradnjom Beograda sa ICTY-em, te još uvijek očekujemo od srbijanskih vlasti da uhapse i prebace u Haag Ratka Mladića, vojnog komandanta bosanskih Srba".

Ipak, da bi podstakli proevropsku vladu Borisa Tadića, Evropska komisija i većina država članica traže hitnu provedbu "prijelaznog sporazuma", koji je bitan za slobodnu razmjenu.

Brammertz je, tokom svog boravka u srijedu i četvrtak u Beogradu, ostao vrlo diskretan izražavajući "umjereni optimizam" vezan za hapšenje Ratka Mladića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: