Svijet
0

Holandija neće ratificirati SSP sa Srbijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Holandija neće predati parlamentu na ratifikaciju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala s Evropskom unijom, čime se toj zemlji uskraćuje korištenje pogodnosti koje taj sporazum pruža.

Glavni razlog je što, kako je rečeno BBC-u u holandskom ministarstvu vanjskih poslova, Srbija nije načinila ozbiljan napredak u pogledu pune saradnje s Haškim sudom.

"U izvještaju glavnog tužioca Haškog suda Sergea Brammertza navodi se da Srbija nije načinila ozbiljan napredak po tom pitanju i zato Holandija neće predati sporazum na ratifikaciju", rečeno je BBC-u u holandskom ministarstvu.

Također nam je rečeno da se odluka šefa diplomatije Maksima Verhagena da ne uputi dokument na ratifikaciju bazira na ranijem dogovoru prilikom potpisivanja sporazuma sa Srbijom.

Tada su, podsjeća BBC-ev sagovornik, dogovorene dvije stvari. "Prva stvar, oko koje su se složili svi ministri vanjskih poslova članica Evropske unije, jest da neće uputiti sporazum na ratifikaciju u parlamente ako Srbija nije ostvarila punu saradnju s Haškim sudom. Druga stvar je da neće biti primjene Prijelaznog sporazuma s EU ako bude ocijenjeno da nema pune saradnje Beograda s Međunarodnim sudom za ratne zločine", naglašava sagovornik BBC-a u holandskom ministarstvu vanjskih poslova.