Svijet
0

Holandija: Ministar pravde podnio ostavku zbog skandala

FENA
Ivo Opstelten (Foto: EPA)
Ivo Opstelten (Foto: EPA)
Holandski ministar pravde i državni sekretar u ministarstvu pravde podnijeli su ostavke nakon što su priznali da su lagali parlament o činjenicama koje se odnose na nagodbu s osuđenim narkodilerom iz 2001. godine.

Obojica su članovi Liberalne partije premijera Marka Rutea.

"Nemam drugog izbora osim da poštujem njihovu odluku. Vlada je izgubila dva stručnjaka", izjavio je Rute povodom ostavki.

Dvojica političara su poslanicima rekla da je osuđenom narkodileru Cesu Helmanu plaćeno mnogo manje od 4,7 miliona guldena (bivša holandska valuta) - što bi danas iznosilo 2,1 milion eura, kao i da su svi podaci o toj transakciji izgubljeni.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da su obje tvrdnje bile netačne.

Državni sekretar u ministarstvu pravde Fred Teven, koji je tada bio tužilac, odobrio je isplatu nakon što vlasti nisu uspjele da dokažu da je novac koji mu je država konfiskovala pribavljen na nezakonit način.

Ministar pravde Ivo Opstelten je ranije posvjedočio da su podaci o toj novčanoj transakciji izgubljeni, ali je u ponedjeljak rekao da su oni, ipak, pronađeni, prenosi agencija Reuters.

Dvojica političara su rekla da je zbog ovog slučaja nemoguće da ostanu na funkcijama.

"Ove informacije su mogle biti ranije pronađene. Preuzimam punu odgovornost za ovo i upravo sam ponudio ostavku kralju", izjavio je Opstelten na konferenciji za novinare.