Svijet
0

Holandija i dalje protiv odmrzavanja privremenog sporazuma sa Srbijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nema puno izgleda da Vijeće ministara EU-a na svom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu donese odluku o odmrzavanju Privremenog sporazuma, koji pokriva trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Srbije i EU-a, zbog protivljenja Holandije, izjavio je u petak izvor iz francuskog predsjedništva EU-a.

Ambasadori zemalja članica koji čine Stalni odbor EU-a (COREPER) nisu na svom sastanku u četvrtak mogli postići suglasnost da se Srbiji odmrzne Privremeni sporazum kako bi se srbijanska vlada nagradila za hapšenje Radovana Karadžića.

"Konsenzus jučer nije bio moguć", rekao je izvor iz francuskog predsjedništva, dodajući da se većina zemalja članica, Evropska komisija i predsjedništvo zauzimaju da se taj sporazum deblokira, prenijela je Hina.

EU je krajem aprila potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prateći Privremeni sporazum. Na insistiranje Holandije, odlučeno je da proces ratifikacije SSP-a u zemljama članicama ne može započeti, kao ni primjena Privremenog sporazuma, bez nove odluke Vijeća kojom bi se potvrdila puna suradnja Beograda s Haškim sudom.

U međuvremenu, krajem jula u Beogradu je uhapšen Radovan Karadžić, nakon čega je većina zemalja članica smatrala da to treba nagraditi odmrzavanjem Privremenog sporazuma. Međutim, Holandija je i dalje ustrajala da puna suradnja znači da je Ratko Mladić izručen Haagu.

"Holandija drži da to nije dovoljno i da je za ocjenu o punoj suradnji potrebno hapšenje Ratka Mladića, a i Gorana Hadžića", rekao je izvor francuskog predsjedništva.

Na promjenu holandskog stajališta moglo bi utjecati stajalište glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, koji boravi u posjetu u Beogradu, ali se još ne zna kakva će biti njegova ocjena. Međutim, čak i u slučaju pozitivne ocjene, holandska vlada ne može promijeniti svoje stajalište bez konsultacija sa svojim parlamentom, a malo je izgleda to se to obavi do ponedjeljka.

"Postoje mali izgledi da se holandsko stajalište promijeni do ponedjeljka", rekao je izvor.

Za sada nije jasno hoće li glavni haški tužitelj Brammertz biti pozvan na sastanak ministara vanjskih poslova, ali će se sigurno "na ovaj ili onaj način s njim kontaktirati".