Anglikanska crkva
0

Hoće li žena postati biskup u Engleskoj?

Sarajevo-x.com
Engleska crkva glasala je prošlog vikenda u gradu Yorku za odluku da se ženama omogući titula biskupa, a ovaj potez je veoma riskantan jer se protivi uvriježenim idejama društva.

Nakon višesatne debate između crkvenih lidera, jedan od biskupa je pao u očaj i zaplakao jer je, kako kaže, bio toliko uzrujan činjenicom da crkvi nedostaje volje da udovolji tradicionalistima.

"Bio sam posramljen," ističe Stephen Venner, biskup iz Dovera. "Satima smo raspravljali o tome kome da damo počasno mjesto, ali smo razgovarali tako da je iznevjerena svaka realna mogućnost da se da riječ onima koji se protive."

Mnoge druge anglikanske crkve širom svijeta dozvoljavaju ženama da postanu biskupi. Episkopsku crkva u SAD-u vodi Katherine Jefferts Schori.

Na hiljade tradicionalista zaprijetili su da će napustiti sastanak ali i britansku crkvu ako se ne postupi prema njihovim željama. Zaključeno je da bi u ovakvoj situaciji čak i ako bi se ženama dopustilo da zauzimaju ovu poziciju, one bile smatrane 'biskupima drugog reda'.

Konačna odluka je prolongirana za narednu godinu, a procjene su da žena neće moći doći na ovu poziciju prije 2014. godine, javio je AP.