Kuda ide Wagner
0

Hoće li Wagnerovci formirati nove jedinice: Putin pregovarao s bivšim članom njihovog vodstva

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s Andrejem Troševim, bivšim članom vodstva plaćeničke grupe Wagner, o stvaranju dobrovoljačkih jedinica namijenjenih uglavnom za borbu u Ukrajini.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Trošev radi za Ministarstvo obrane. To pokazuje da rusko vodstvo pokušava signalizirati da je steklo kontrolu nad plaćeničkom grupom koja je u junu neuspješno pokušala izvesti oružanu pobunu.

Ubrzo nakon toga, Putin je Wagnerovcima, koji su se posebno iskazali u borbama u Ukrajini, ponudio mogućnost da se nastave boriti, ali je prema novinama Kommersant nagovijestio da bi volio da grupu vodi Troshev umjesto njezinog sadašnjeg šefa Jevgenija Prigožina. Prigožin je poginuo u agustu u avionskoj nesreći na liniji između Moskve i St. Petersburga.

Prema Kremlju, zamjenik ministra odbrane Yunus-Bek Jevkurov također je učestvovao u četvrtak na sastanku Putina i Troševa, također poznatog pod nadimkom "Sivi". Putin se obratio Troševu s činjenicom da su već razgovarali o tome da će se on baviti "formiranjem dobrovoljačkih jedinica koje mogu izvršavati različite borbene zadaće, prvenstveno, naravno, u zoni specijalnih vojnih operacija".

Putin je podsjetio da se i sam Trošev u takvoj jedinici borio više od godinu dana.

"Znate kako se to radi, znate koje probleme treba unaprijed riješiti da bi rad na frontu išao što bolje i što uspješnije", kazao je Putin

Trošev je veteran ratova u Afganistanu i Čečeniji, 2016. dobio je najviše rusko odlikovanje Heroja Ruske Federacije za operacije u Siriji. U Wagnerovoj grupi obnašao je dužnost šefa štaba.