12 mjeseci službe
0

Hoće li Velika Britanija uvesti vojni rok za 18-godišnjake: "Želimo obnoviti osjećaj ponosa"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukoliko vladajuća Konzervativna stranka u Velikoj Britaniji pobijedi na julskim izborima, plan je da svi 18-godišnji mladići odsluže godinu dana obavezne vojne ili civilne državne službe.

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je vraćanje nacionalne službe po prvi put u više od 60 godina, nastojeći da podstakne svoju izbornu kampanju nakon posrnulog početka.

Ujedinjeno Kraljevstvo je uvelo vojni rok za muškarce i neke žene tokom Drugog svjetskog rata i nametnulo 18 mjeseci obaveznog služenja vojnog roka za muškarce između 1947. i 1960. godine.

Od tada ova zemlja ima vojsku koja se sastoji isključivo od dobrovoljaca.

Prema planu bi mladići proveli 12 mjeseci u vojsci, radeći u oblastima kao što su logistika ili cyber odbrana.

Ostali bi provodili jedan vikend mjesečno radeći za dobrotvorne organizacije, društvene grupe ili organizacije kao što su bolnice, policija i vatrogasna služba.

Sunak je rekao da će program pomoći da se "stvaranje zajedničkog osjećaja svrhe među našim mladim ljudima i obnovljen osjećaj ponosa na zemlju".

Ministar unutrašnjih poslova te zemlje James Cleverly rekao je da niko neće biti prisiljen da služi vojsku.

Konzervativci su procijenili troškove nacionalnog plana službe na 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) godišnje.

Laburisti su rekli da je najava nacionalne službe bila "očajna nefinansijska obaveza od 2,5 milijardi funti" od strane stranke koja je "propala ideja".