Testiranje ljudi
0

Hoće li uspjeti da spriječe: Amerika na putu da postane sljedeći epicentar koronavirusa

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Amerika je na putu da postane sljedeći epicentar koronavirusa, no kako javljaju zdravstveni dužnosnici ove zemlje još uvijek ima vremena da se spriječi ovaj scenarij.

"Iako broj oboljelih i umrlih raste svakodnevno još uvijek imate mogućnost da obrnete putanju. Imate najbolje ljekare na svijetu, ljude koji savršeno mogu koristiti tehnologiju!", rekla je glasogovornica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Harris.

Dodala je da je formula uspjeha testiranje ljudi, pronalaženje svakog slučaja, identifikacija ljudi koji su došli u kontakt s onima koji su zaraženi, izolacija onih koji su bolesni ili izloženi i karantini.

Harris je ranije kazala kako SAD imaju potencijal biti sljedeći epicentar koronavirusa zbog velikog broja novooboljelih u SAD-u.

Predsjednik Donald Trump nada se da će se Amerikanci moći vratiti na posao za manje od tri sedmice, tačnije do Uskrsa.

Najmanje 709 Amerikanaca je do sada umrlo od koronavirusa, a najmanje 53.209 je zaraženih. Više od polovice stanovništva u SAD-u je u izolaciji.

Vlada Kalifornije izdala je naredbi da svi građani ove zemlje ostanu kod kuće, a ove sigurnosne mjere bit će na snazi osam do 12 sedmica. U Los Angelesu jučer je od koronavirusa umrla tinejdžerica. U Louisiani bilježi se najbrža stopa rasta oboljelih od koronavirusa, a stanovnicima je naređeno da ostanu u kućama do 12. aprila.

Kako sve više država provodi naredbe koje usmjeravaju stanovnike da ostanu kod kuće, predsjednik SAD Donald Trump rekao je da ne planira provoditi karantinu širom zemlje.

Smjernice za socijalno distanciranje koje je savezna vlada utvrdila početkom ovog mjeseca ističu sljedeće sedmice.

Do sada je New York prijavio više od 25.660 slučajeva oboljelih od koronavirusa, a u ovoj državi umrlo je 210 ljudi. New York nije jedina država koja je tokom protekle sedmice počela registrovati velike skokove u broju oboljelih. U New Jersey je tokom ove sedmice potvrđeno više od 800 slučajeva, pa je tako ukupna brojka oboljelih 3.675 i 44 umrlih.

Michigan je u posljednjih sedam dana oboljelo 65 osoba, pa se tako ukupan broj popeo na 1.791, uključujući 24 smrtna slučaja. Pennsylvania je tokom sedmice zabilježila više od 200 slučajeva, što je dovelo do 851 slučaja oboljelih u cijeloj državi. Njih sedmero je umrlo od virusa korona.