Borba s krizom
111

Hoće li Turska biti glavni pokretač globalnog napretka nakon koronavirusa

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U vrijeme koronavirusa, u poređenju s naprednijim zemljama, čini se da Turska ima izvrstan zdravstveni sistem, bez problema s kapacitetima u bolnicama ili nedostatka zdravstvenih radnika i medicinske opreme.

Ipak, kako bi se pripremila za suočavanje s drugom mogućom krizom, zemlja nastavlja pronalaženje novih načina jačanja zdravstvenog sektora i otkrivanja nedostataka kroz projekt koji podržava Svjetska banka, piše Dailysabah.

"Uspjeh Turske u zdravstvu slavio se širom svijeta. Počevši od 2003. godine, Turska je s velikim uspjehom implementirala program transformacije zdravstvene zaštite", rekao je za Anadoliju Auguste Tano Kouame, direktor Svjetske banke za Tursku.

Prema Kouameu, zemlja je značajno povećala kapacitet svojih bolnica. Kouame je također rekao da je transformacija zdravstvenog sistema u Turskoj pridonijela drastičnom padu smrtnosti novorođenčadi i majki. Svi ti faktori pomogli su Turskoj da bolje reaguje na pandemiju COVID-19, rekao je on.

Naglasio je da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Aziji manji nego u mnogim drugim dijelovima svijeta iz razloga što je Azija ulagala u svoje zdravstvene ustanove mnogo godina prije ove krize.

"Mislim da bismo mogli reći isto o Turskoj, koja je opremila svaku svoju bolnicu", rekao je.

Kouame je također kazao da je na smanjenje stope smrtnosti od koronavirusa u Turskoj utjecala i njena demografija.

"S mlađom populacijom možete imati veću kontrolu, čak i ako imate visoku stopu zaraze, možete se nadati nižoj stopi smrtnosti", naglasio je on.

Što se tiče scenarija koji bi se mogao dogoditi nakon virusa, on je također rekao da bi Turska zapravo mogla imati koristi od određenih aspekata krize navodeći primjer Kine i njenog položaja nakon globalne financijske krize iz 2008. godine.

"Kad je svijet izašao iz krize 2008., pokretač globalnog oporavka bila je Kina i ona je dosta pridonijela oporavku globalne ekonomije vlastitim rastom", objasnio je on i nastavio:

"Mislim da to neće biti ponovo moguće za Kinu u vrijeme nakon koronavirusa, što znači da će druge zemlje morati istupiti. Možda Turska ima šansu doprinijeti globalnom napretku nakon koronavirusa" predložio je on.