Svijet
12

Hoće li Somaliland postati 55. afrička država nakon otcjepljenja od Somalije

Klix.ba
Još od 1991. godine i pada režima Siada Barre, regija Somaliland u Somaliji proglasila je nezavisnost, a njen predsjednik Ahmed Mohamed Silanyo tvrdi kako je milion građana potpisalo peticiju za potpuno otcjepljenje regije i međunarodno priznanje.

Milion od ukupno 3,4 miliona stanovnika ove somalijske regije je već potpisalo peticiju tražeći otcjepljenje i međunarodno priznanje.

Primjeri proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana i Eritreje podigli su, pak, ozbiljna pitanja i sumnje vezane za ishod otcjepljenja.

Generalno mišljenje koje je postavila Afrička unija je protivno ovakvim otcjepljenjima zbog toga što će to, ukoliko se slično dozvoli samo jednoj državi, dati povoda i ostalim zemljama da poduzmu sličan korak.

Kada je Južni Sudan proglasio nezavisnost 2011. godine, stanovnici Somalilanda su se pojavili u Jubi, glavnom južnosudanskom gradu, noseći majice na kojima je pisalo "Somaliland je sljedeći".

Somaliland zahtijeva nezavisnost te odbija ostati unutar Somalije koja je ionako "na staklenim nogama".

Primjeri Eritreje i Južnog Sudana ostavili su utisak kako su bilo kakve separatističke čežnje u Africi teško izvodive te kako svaki put dovedu do konflikata.

Mnogi Afrikanci će zasigurno razmišljati o posljedicama, ali i dalje traže međunarodno priznanje granica Somalilanda.