Svijet
0

Hoće li se Belgija raspasti?

FENA
Britanski dnevnik The Independent posvećuje u utorak pažnju jednoj evropskoj temi i postavlja pitanje: "Hoće li se Belgija raspasti?" List prenosi da tri mjeseca nakon izbora Belgija još uvijek nema vladu, te da su neuspješni pregovori o formiranju koalicije produbili tenzije između ekonomski naprednije Flandrije na sjeveru i manje razvijene južne Valonije na jugu zemlje.

Spekulacije da bi 177 godina staroj državi mogao doći kraj podstaknula su u prvom redu zalaganja glavnoga izbornog pobjednika Yvesa Letermea iz flamanske Kršćansko-demokratske stranke za daljnje slabljenje ionako labave belgijske federalne države, ali i najnovije istraživanje prema kojem 43 posto stanovnika sjeverne Flandrije želi nezavisnost.

Ipak, nastavlja Independent, većina političara sa oba govorna područja, flamanskoga i francuskoga, kaže da će se dogovor o vladi na kraju nekako ipak postići i da su najave o raspadu Belgije preuranjene.

Ipak, ističe Independent, ukoliko bude izabran za premijera, Ives Leterme bi mogao prekinuti tridesetogodišnju tradiciju prema kojoj su premijeri - uglavnom Flamanci - radili na održavanju povjerenja između dvije glavne etničke i jezičke zajednice u zemlji.