{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li SAD izgubiti zračnu superiornost?

Klix.ba
7.3.2015. u 19:09
19
154
Hoće li SAD izgubiti zračnu superiornost?
19
Hoće li SAD izgubiti zračnu superiornost?
Foto: AFP
Američke vojne snage raspolažu velikim brojem borbenih aviona i tako već duže vremena ostvaruju superiornost na svjetskoj razini. Međutim, ta superiornost bi uskoro mogla biti ugrožena, navode američki mediji.
Sekretar Američkih zračnih snaga Deborah James upozorila je nedavno američki Kongres da je dalje rezanje troškova na vojnim snagama "nedopustivo".

Ona je branila plan predsjednika Baracka Obame koji je zatražio budžet od 534 milijarde dolara za vojne snage.

"Kada pogledamo u kakvom je stanju svijet, posljednje o čemu trebamo razmišljati je smanjenje vojnih snaga", rekla je James.

Ipak, pojedini zakonodavci u SAD-u su se usprotivili novom prijedlogu budžeta, insistirajući da se iznos smanji za barem 10 milijardi dolara.

Analitičari u SAD-u ocjenjuju da bi to uveliko ugrozilo pojedine operacije borbenih aviona SAD-a koji su u proteklom periodu intenzivno bili uključeni u borbu protiv IDIL-a u Siriji i Iraku.

Član Republikanske partije Tom Cole nazvao je Obamin plan "fantazijom".

Šef osoblja Američkih zračnih snaga General Mark Welsh nedavno je upozorio da SAD neće moći parirati pojedinim zemljama ukoliko dođe do rezanja budžeta.

On je istakao da druge zemlje prave zračne flote po uzoru na SAD, svakodnevno jačaju zračne snage te da će stoga pozicija SAD-a biti ugrožena u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: