Razmišlja o prisustvu
27

Hoće li Macron prisustvovati maršu protiv antisemitizma zajedno s liderkom desnice

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sutra je Parizu planiran marš protiv antisemitizma zbog porasta antisemitskih prekršaja u Francuskoj, kojem bi se mogao pridružiti i predsjednik Emmanuel Macron.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova zabilježilo je više od 1.100 antisemitskih prekršaja u proteklom mjesecu, što je više nego dvostruko više od broja zabilježenog u protekloj godini.

U središtu medijske bure povodom marša je da li će se i sam francuski lider pridružiti događaju, a kruže izvještaji da predsjednik razmišlja o prisustvu. Međutim, za Macrona bi to značilo hodanje u istoj masi kao liderka krajnje desnice Marine Le Pen i predsjednik Nacionalnog skupa Jordan Bardella.

Sutra će se pojaviti ličnosti iz cijelog političkog spektra, kao što su premijerka Elisabeth Borne, šef konzervativne grupe Les Républicains Eric Ciotti, kao i bivši predsjednici Nicolas Sarkozy i François Hollande.

Međustranačke demonstracije inicirali su predsjednici dva doma francuskog parlamenta, Yaël Braun-Pivet i Gérald Larcher, kao način da se pokaže podrška Francuskoj Republici i da se osudi antisemitizam. Francuska je dom najveće jevrejske zajednice i jedne od najvećih muslimanskih zajednica u Evropi.