The Times
0

"Hoće li dio Obamine "zlatne prašine" pasti i na Browna?"

FENA
Više londonskih dnevnika se u subotu osvrće na planiranu dvodnevnu posjetu Washingtonu britanskog premijera Gordona Browna iduće sedmice.

Iako mnogi ovu posjetu vide kao izraz Brownove nade da će dio "zlatne prašine" Baracka Obame pasti i na njega, The Times konstatira da će britanski premijer pokušati uspostaviti što bolje razumijevanje s američkim predsjednikom u vezi s onim na čemu trenutno počiva njegova krhka politička reputacija na domaćioj sceni – planom o spašavanju svjetske ekonomije uz pomoć paketa stimulativnih mjera.

Jedan savjetnik iz Downing Streeta opisuje budući susret Browna i Obame kao pokušaj da se predstavi ujedinjeni front nasuprot "silama globalnoga konzervativizma".

Premijer Brown će se, što nije često, obratiti i američkom Kongresu, koji će, kako se nada, pružiti podršku koordiniranoj ekonomskoj politici uoči aprilskog samita G-20 u Londonu i ponuditi okvir za političku debatu kod kuće.

Ishod ovog samita će umnogome odlučiti da li će Brown uspjeti da održi poziciju ekonomskog čelnika - njegova popularnost je porasla nakon paketa pomoći bankama u oktobru, ali je ponovno pala početkom ove godine, prenosi Times.