Privlači pažnju rivala
32

Hoće li desničar Wilders pronaći dovoljno saveznika da formira koaliciju u Nizozemskoj?

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stranka Geerta Wildersa osvojila je oko 25 posto glasova u srijedu na izborima u Nizozemskoj, ali ima još mnogo mostova koje treba preći prije nego što može formirati vladu.

Političke stranke sastaju se u danas s predsjedavajućom Predstavničkog doma Nizozemske Verom Bergkamp kako bi odlučile ko bi trebao biti takozvani skaut - visoki državnik koji razmatra moguće koalicije u danima nakon izbora.

U roku od nedelju dana od izbora, parlament će imenovati informatora koji će voditi detaljne pregovore sa najizglednijim kandidatima.

Posljednjoj vladi odlazećeg premijera Marka Ruttea trebalo je rekordnih 299 dana da se formira, a ovaj put bi moglo potrajati i duže.

Naime, Wildersov PVV je postao najveća stranka u parlamentu i, kako izjavljuje njen lider, "više se ne može ignorisati". Međutim, iako definitivno privlači pažnju svojih rivala, nije sigurno da će pronaći dovoljno saveznika da formira koaliciju.

Dilan Yeşilgöz, čelnica liberalno-konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), ranije je rekla da ne bi isključila udruživanje snaga s Wildersom.

Međutim, nakon izborne noći u kojoj je njena Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) izgubila 10 od prethodna 34 mjesta, Yeşilgöz je istakla da je skeptična.

"Rekla sam da nisam vidjela da će ova zemlja imati lidera koji ne okuplja sve Holanđane... ali prije svega ne vidim formiranje većine", rekla je ona u četvrtak nakon sastanka sa svojom strankom.

Drugi ključni igrač je Pieter Omtzigt, lider nove stranke desnog centra Novi društveni ugovor (NSC), koja je osigurala 20 mjesta. Tokom kampanje je isključio rad s Wildersom zbog njegovih antiustavnih planova da zabrani islamske škole, džamije i Kur'an.

U izbornoj noći, međutim, Omtzigt je izrazio umjereniji ton, rekavši "mi smo na raspolaganju da vladamo". Ishod je nazvao teškim i rekao da će zahtjevati da političari pređu preko vlastite sjene.

Koalicija Slobodarske partije, VVD-a i NSC-a imala bi 81 mjesto zajedno, većinu u Domu od 150 mjesta.

Caroline van der Plas, šefica Pokreta građana poljoprivrednika (BBB) ​​i koaliciona partnerica s najviše mjesta u holandskom senatu, rekla je da je otvorena da se pridruži koaliciji te tri stranke.

Ljevičarski blok, predvođen bivšim potpredsjednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom, odbacio je saradnju s krajnjom desnicom.

Kada se identificira potencijalna koalicija, informator imenuje formatora, obično lidera najveće stranke, koji ima zadatak da izradi koalicioni sporazum. Ako pregovori o koaliciji između desnih stranaka u zemlji ne uspiju, vlada lijevog centra je i dalje moguća, ali to ne bi bilo jednostavno.

Timmermans, čija je laburističko-zelena alijansa završila na drugom mjestu sa 25 mjesta, bio bi zadužen za pokušaj da pronađe većinu ako Wilders ne uspije. Zajedno sa VVD, NSC i liberalnom strankom D66 mogli bi formirati centrističku koaliciju sa 78 mjesta, malom većinom. To bi bio scenario iz noćne more za Wildersa, koji će učiniti sve da to spriječi.