BBC
0

Hoće li boja kože presuditi u izboru za predsjednika SAD-a?

FENA
Većina istraživanja javnog mnijenja u SAD-u pokazuju da je kandidat demokrata za predsjednika Barack Obama u solidnoj prednosti nad republikancem Johnom McCainom, ali i da mnogi u Demokratskoj stranci i izvan nje strahuju da bi se bijelci u posljednjem trenutku mogli ipak odlučiti da ne glasaju za Obamu zato što je Afroamerikanac, prenio je BBC.

I dalje je otvoreno pitanje da li će i koliko boja Obamine kože biti presudna u utorak na glasanju za budućega američkog predsjednika.

Istaknuti sociolog i jedan od rijetkih Afroamerikanaca profesora na Harvardskom univerzitetu William Julius Wilson smatra kako će činjenica da je Obama Afroamerikanac uticati samo na mali postotak birača.

Wilson ističe da oni bijelci koji ne bi glasali za Obamu zato što je crne puti ne bi glasali ni za jednog kandidata Demokratske stranke. On vjeruje da će bijelci van krajnjeg juga SAD-a masovno glasati za Obamu, ističući kako ankete pokazuju da takva podrška i dalje raste.

Afroamerikanci će također, prema Wilsonovim riječima, dati snažnu podršku Obami. On je podsjetio da su Afroamerikanci u decembru 2007. godine ogromnom većinom glasali za Hillary Clinton, ali da su po pobjedi Obame na preliminarnim izborima u New Hampshiru u januaru shvatili kako je moguće da on bude izabran za predsjednika i podržali ga u svim ostalim preliminarnim izborima.

"Ako ste crnac u američkom društvu i ako su vas godinama potcjenjivali i šikanirali, imati nekog vaše rase koji je dogurao do položaja najmoćnijeg čovjeka u Americi izvor je velikoga rasnog ponosa", naglasio je Wilson.

Wilson je uvjeren u pobjedu Obame na predstojećim izborima.

"Mislim da nije pitanje da li će pobijediti, već da li će tu pobjedu ostvariti ogromnom većinom glasova. Njegova pobjeda bi imala veliki pozitivan uticaj na SAD i povratila bi ugled koji je Amerika nekad imala prije nego što je George W. Bush postao predsjednik", ocijenio je Wilson, a prenio BBC.