Svijet
0

Hladni talas u Saudijskoj Arabiji odnio 12 života

FENA
Najmanje 12 ljudi umrlo je u najhladnijem talasu koji je zahvatio Saudijsku Arabiju u posljednjih 40 godina, piše lokalna štampa navodeći da je najviše nesretnih slučajeva zabilježeno na sjeveru zemlje.

U nekim dijelovima kraljevstva roditelji ne daju deci da idu u školu, a u Damamu 60 građevinskih radnika odbilo je da radi dok im se ne osigura topla odjeća.

Saudijski meteorolozi navode da će temperature, koje su u pojedinim oblastima ovih dana pale na čak minus devet stepeni Celzijusa, ostati ispod nule do kraja ove sedmice, a da u Rijadu i okolini živa u termometru neće preći minus dva stepena.

Hladni talas zahvatio je cio region. U Bagdadu je pao snijeg prvi put u historiji, a u Siriji temperature su pale na minus 16 stepeni Celzijusa. Hladni talas koji je došao iz Sibira nanio je velike štete usjevima u Siriji, Jordanu i Izraelu. Premda je Bliski istok naviknut na ekstremne temperature, najnovije zahlađenje je sve iznenadilo.

Kuvajtski meteorolozi pomno prate živu u termometru kako bi vidjeli da li će rekord najniže temperature u pustinji od minus četiri stepena Celzijusa, zabilježen 1964., biti možda ovih dana oboren.