Svijet
0

Hitna pomoć Seula poplavama ugroženoj Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Južna Koreja će poslati hitnu pomoć vrijednu 7,5 miliona dolara Sjevernoj Koreji, gdje je u poplavama stradalo ili nestalo više stotina ljudi, dok je 300.000 ostalo bez domova, objavljeno je u petak u Seulu.

Vlasti u Pyongyangu i Ujedinjene nacije saopćili su da su višednevne kiše uzrokovale velike štete jer su bujice uništile i golema poljoprivredna imanja i mnoge infrastrukturne objekte.

"Imajući u vidu ogromne razmjere štete, odlučili smo ugroženom stanovništvu uputiti hitnu pomoć", izjavio je južnokorejski ministar za ujdinjenje Lee Jae-joung.

U paketu pomoći iz Južne Koreje koja će biti upućena brodovima i kopnenim putem bit će hrana, voda, lijekovi, deke i druge naophodne stvari za slične situacije, prenose zapadne novinske agencije.

Jedan sjevernokorejski stručnjak za poljoprivredu izjavio je da će posljedice stradanja usjeva biti velike, ali je istaknuo da to neće ponovno donijeti glad jer je tokom nekoliko proteklih godina značajno povećana proizvodnja žitarica.

Sredinom 1990-tih godina u Sjevernoj Koreji je, kako se procjenjuje, od gladi umrlo oko 10 posto od 23 miliona stanovnika.

Vlasti u Pyongyangu su i prije poplava uputile apel za međunarodnu pomoć.

Članovi specijalizirane UN-ove agencije Programa za hranu (WFP) već su obišli najugoroženije dijelove Sjeverne Koreje i najavili dodatnu pomoć toj zemlji.