U uustrijskom gradu Braunau
0

Hitleru oduzeta titula počasnog građanina

SRNA
Austrijski grad Braunau, rodno mjesto Adolfa Hitlera, oduzeo je nacističkom vođi titulu počasnog građanina, iako ne postoje dokazi da mu je ova počast ikada ukazana.

Gradski savjet jednoglasno je odlučio da se Hitleru oduzmu sve počasti koje je možda dobio, a koje nisu automatski poništene kada je on sebi oduzeo život u bunkeru u Berlinu 1945. godine.

"Iako nisu pronađeni arhivski dokazi da je grad Braunau dodijelio Adolfu Hitleru titulu počasnog građanina, to smo iz predostrožnosti poništili", navodi se u saopštenju.

Opština Ranshofen, u kojoj je Hitler rođen, proglasila ga je za počasnog građanina 1933. godine. Ranshofen je priključen Braunauu 1939. godine.

Braunau je takođe poništio dozvolu za boravak koja je Hitleru izdata 1938. godine, kada je nacistička Njemačka izvršila aneksiju Austrije.

Mnogi gradovi u Austriji proglasili su Hitlera za počasnog građanina dok je bio na vlasti, a sada zbog medijske kampanje poništavaju te odluke.

Uprava grada Amstetena to je učinila u maju, a dva poslanika desničarske Slobodarske stranke izazvali su burne proteste kada su odlučili da budu uzdržani prilikom glasanja. Oni su tada tvrdili da je glasanje nepotrebno, jer je Hitelrova titula postala nevažeća sa njegovom smrću.
Vezani članci