Ruski obavještajac
0

"Hitlerove ostatke spalio je KGB 1970. godine"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ostatke Adolfa Hitlera spalili su agenti KGB-a 1970. godine i bacili ih u rijeku u Njemačkoj prema direktnoj naredbi šefa šijunske organizacije, tvrdi visoko pozicionirani dužnosnik ruske obavještajne službe.

Glavni arhivist ruske federalne sigurnosne agencije FSB, koja je nasljednik KGB-a, potvrdio je slijed događaja koji su doveli do uništavanja tijela Adolfa Hitlera, piše CNN.

General Vasily Kristoforov rekao je da tajni dokumenti pokazuju da je KGB-ov šef Yuri Andropov, uz saglasnost vodstva sovjetske komunističke partije, naredio tajnu operaciju uništenja ostataka Hitlera, njegove nevjenčane supruge Eve Braun, šefa propagande Josepha Goebbelsa i njegove cijele porodice.

Taj je čin bio motiviran strahovima da bi njegov pokop mogao postati mjesto obožavanja za one koji su podržavali njegove ideje. Operacija kodnom naziva "The Archives", provela je grupa specijalnih agenata KGB-a u Magdeburgu, u istočnoj Njemačkoj, gdje su tijela potajno zakopana 21. februara 1946. na teritoriju koje je bilo pod nadzorom Sovjetskog Saveza.

Nakon operacije 4. aprila 1970. godine, provedena su dva protokola. Prvi je dokumentirao otvaranje grobnice koja je sadržavala ostatke nacističkih vođa i njegovih obitelji, a drugi je opisivao njihovo fizičko uništavanje.

  • Ostaci su spaljeni izvan grada Shoenebeck, 11 kilometara od Magdeburga, a pepeo bačen u rijeku Biederitz, rekao je Kristoforov.