Svijet
11

Hitler je navodno lažirao svoju smrt: Pobjegao u Argentinu i planirao Četvrti rajh?

Klix.ba
Adolf Hitler je možda pobjegao iz svog bunkera u Berlinu i tajno je odletio u vojni objekat u Argentini gdje je sa svojim nacističkim pristalicama radio na stvaranju Četvrtog rajha.

Bivši operativac CIA-e Bob Baer i specijalni američki vojnik Tim Kennedy koji su bili dio tima koji je uhvatio Osamu bina Ladena, provode istragu o tome da li je Hitler pobjegao u novi život u Južnoj Americi.

Pregledali su 14.000 dokumenata s kojih je uklonjena oznaka povjerljivosti i otkrili da postoji mogućnost za alternativnu istinu uz onu da su Hitler i njegova supruga izvršili samoubistvo 30. aprila 1945. godine. U jednom dokumentu britanske obavještajne agencije navodi se kako je Hitler odletio iz Berlina dan prije nego je navodno izvršio samoubistvo.

Ovaj tiranin je imao planove da pokrene Četvrti rajh s centralom u Južnoj Americi, tvrdi Baer. Naglasio je kako je desetine hiljada nacista došlo u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata, te dokaz da je nacistički fizičar radio u nuklearnom postrojenju na testiranju eksplozivnih uređaja.

Najvažniji dio dokaza o tome da li su Hitler i Eva Braun umrli 30. aprila 1945. godine okružen je misterijom - njihova tijela. Jedini ostaci Hitlera je dio kosti vilice koja se nalazi na Kremlju. Prema navodima ruske vojske, tijela Hitler i Braun su zamotani u deke, izneseni su u dvorište, stavljeni u krater za bombe i spaljeni uz pomoć benzina.

U maju 1945. godine ruski forenzički tim analizirali su dijelove za koje se pretpostavlja da pripadaju diktatorovom tijelu. Nedostaje dio lobanje, kao rezultat samoubilačkog pucnja. Dio vilice je izgubljen 2009. godine, a manji dio je navodno identifikovan prema zubnom kartonu Hitlera.

Vjeruje se da je Hitlerovo tijelo ukopano u Magdeburgu u istočnoj Njemačkoj. Tamo je bilo do Staljinove smrti 1953. godine, da bi 1970. godine pripadnici KGB-a navodno iskopali tijelo, kremirali ga i tajno bacili pepeo u rijeku.

Samo po malom dijelu vilice moglo bi se saznati da li je Hitler stvarno umro 1945. godine, ali Rusi odbijaju predati taj dio za forenzičku analizu.

"Niko ne očekuje da pronađe Hitlera i nema direktnih živih svjedoka koji su ga vidjeli u Južnoj Americi. Ali, s druge strane imate veliku nacističku zajednicu u Argentini koja odbija pričati", rekao je Baer.

Emisija o ovoj misteriji bit će emitovana na History Channelu.