Svijet
0

Hitler dobivao čudna pisma fanova

Sarajevo-x.com
Broj pisama koje je Adolf Hitler dobivao svaki dan, mogao bi potući čak i broj onih koje su dobivali The Beatlesi. Osim izjava ljubavi i podrške u ratovanju protiv svijeta, nacistički vođa dobivao je i bizarna pisma kao što su zahtjevi da se kolač nazove njegovim imenom.

Sadržaj preko pisama koje je Hitler dobivao od svojih fanova (oko 1.000 mjesečno) objavljeni su u knjizi Henrika Eberlea, njemačkog historičara, izvijestio je u utorak The Independent.

Dijelovi knjige pod nazivom "Letters to Hitler - a people writes to its Leader" objavljeni su u jučerašnjem njemačkom "Bildu". Iako pisma datiraju iz Hitlerove rane "karijere", ona pokazuju koliko je zaista bio popularan.

Mnoga od pisama su ljubavna, u kojima se Nijemice zaklinju na vječnu ljubav svome vođi, dok su druga pisma podrške u vezi s političkim ciljevima i radom.

Neki fanovi su željeli saznati i Hitlerova stajališta u vezi s alkoholom te neke njegove navike. U dotičnom pismu fan je želio znati pije li Hitler alkohol i da li puši, a u odgovoru koji je primio devet dana kasnije stoji da "gospodin Hitler ne pije, osim u posebnim prilikama, ali i tada samo kapljicu ili dvije. On također ni ne puši".

U jednom pismu Nacionalno udruženje pekara zatražilo je od Hitlera odobrenje za pečenje različitih peciva i torti koje bi bile nazvane njegovi imenom. Zahtjev je bio odbijen jer "Hitler izbjegava bilo koji oblik kiča i sticanja senzacionalne popularnosti".

Jedna je žena u pismu poslala rubac sa izvezenim Hitlerovim likom, ali je u odgovoru stajalo kako Hitler ne odobrava proizvodnju predmeta sa svojim likom na njima.