Svijet
6

Historijski trenutak: Separatistička organizacija ETA predaje oružje

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni posmatrači navode da je Baskijska separatistička organizacija (ETA) počela da predaje oružje u cilju konačnog razoružanja i okretanja mirnom dijalogu u Španiji.

Prema njihovoj ocjeni, to bi mogao biti veliki korak ka historijskom razoružanju posljednjeg terorističkog pokreta u Evropi koji je tokom prethodne četiri decenije svoga djelovanja usmrtio na stotine osoba.

Komisija za praćenje primirja (IVC) objavila je video snimak na kojem se vidi da crno maskirani pripadnici ETA-e predaju revolvere, puške, metke i eksploziv.

"Komisija je utvrdila da je ETA zapečatila i stavila van operativne upotrebe određenu količinu oružja, municije i eksploziva. Komisija je uvjerena da je ovaj korak značajan i vjerodostojan", kazao je glasnogovornik IVC-a Ram Manikkalingam.

Također, Komisija je javnosti obznanila tri stranice izvještaja o predatom oružju koji uključuje puške, pištolje, municiju, bombe, hemikalije za pravljenje eksploziva i detonatore.

ETA je objavila jednostrano primirje 2012. godine i obustavila nasilje koje je trajalo 40 godina, nakon što je organizacija ozbiljno oslabljena stotinama hapšenja i davanjem podrške španskom regionu Baskije.

Ova organizacija je 2012. godine saopćila da želi razgovore sa španskom i francuskom vladom o definitivnom kraju vojnih operacija i primopredaji oružja.ETA je osnovana 1959. godine.

ETA je skraćenica koja znači Baskijska domovina i sloboda. Vlade Španije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropska unija, te još neke zemlje smatraju da je ETA teroristička organizacija i da je odgovorna za ubistva 821 osobe u periodu od 1968. do januara 2008. godine.