|

Historijski susret pape i saudijskog kralja

Historijski susret pape i saudijskog kralja
0
F
FENA
6.11.2007. u 18:07
0
komentara
0

dijeljenja
Historijski susret pape i saudijskog kralja
Papa Benedikt XVI primio je u utorak u Vatikanu saudijskog kralja Abdullaha, što je bio prvi susret nekog poglavara Katoličke crkve s "čuvarom dviju svetih džamija", u Meki i Medini, najvažnijih islamskih svetišta u svijetu.
Papa i saudijski kralj razgovarali su oko pola sata. Prema vatikanskom priopćenju, radilo se o "srdačnom sastanku".

U saopćenju se navodi da je na sastanku potvrđeno "zauzimanje za međukulturni i međuvjerski dijalog" usmjeren prema "mirnom i plodnom suživotu između ljudi i naroda", te je naglašena "vrijednost saradnje između kršćana, muslimana i Židova za promicanje mira, pravde i duhovnih i moralnih vrijednosti, posebno uz potporu obitelji".

Razgovaralo se također i o stanju na Bliskom istoku i "potrebi nalaženja pravednog rješenja za sukobe koji muče regiju, a posebno za palestinsko-izraelski" sukob, navodi se u saopćenju Svete Stolice, prenijela je Hina.

Kralj Abdulah, koji je Papi poklonio zlatnu sablju, razgovarao je i s vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom, te s tajnikom za odnose s drugim zemljama monsignorom Dominiqueom Mambertijom.

Sveta Stolica nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom koja prakticira radikalnu doktrinu islama poznatu kao vehabizam.

Saudijske vlasti nemuslimanima zabranjuju svaki oblik iskazivanja vjere i često uhićuju kršćane zbog prekršaja poput posjedovanja Biblije ili molitve.

Također, nikakvi nemuslimanski vjerski hramovi, poput crkava, u Saudijskoj Arabiji nisu dopušteni.

Ovo nije Abdullahov prvi kontakt s nekim papom. Ivan Pavao II. razgovarao je s njime u Vatikanu 1999. godine, u vrijeme kada je bio princ prestolonasljednik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.